Amb motiu del Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics i gràcies a la tasca de l’alumnat Ambaixador Júnior del Parlament Europeu dins el projecte d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu, vam assistir a una xerrada sobre el problema de l’aparició de resistències.
Acompanyats per la Il·lustríssima Maria València Tinenta d’Alcaldia de l’Àrea d’Igualtat i Ciutat Cohesionada, (Regidora d’Educació) i la Il·lustríssima Salut Gonzàlez, Tinenta d’Alcaldia de l’Àrea d’Aliances i Govern Intern (Regidora de Salut pública i Salut Comunitària), a qui agraïm la seva implicació i ajut en el projecte, vam tenir el plaer d’escoltar les intervencions de la Sra. Virgínia Canals i el Dr. Vicens Díaz de Brito.
La Sra. Virgínia Canals, Llicenciada en Farmàcia i amb un Máster en Salut Pública, porta més de 15 anys treballant en farmàcia comunitària, implicada en l’atenció farmacèutica i la promoció de la salut. Des del Departament de Salut de la Generalitat treballa, actualment, al PROACat (Programa de racionalització i optimització antibiòtica de Catalunya).
El Dr Vicens Díaz De Brito, és el Cap de malalties infeccioses del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Les explicacions del Dr Díaz De Brito ens van permetre entendre quin recorregut tenen les infeccions i com actuen els antibiòtics, mentre que la Sra. Canals ens va explicar què és la resistència antimicrobiana, declarada per l’OMS com una de les 10 primeres amenaces per a la salut pública.
Amb el pas del temps, bactèries, virus, fongs i paràsits canvien i deixen de respondre als medicaments. Les principals causes d’aquestes resistències són l’automedicació, els tractaments incorrectes, la prescripció excessiva els hàbits d’higiene no adequats i la no vacunació.
Després de desmuntar alguns mites, com per exemple la creença que amb una bona salut, les resistències no ens afecten, Canals ens feia entendre que tots som responsables del bon ús dels antibiòtics, i que està a les nostres mans fer petites accions com retirar, dipositant als llocs pròpiament destinats, els medicaments que han caducat o ja no utilitzem, reduint l’acumulació de fàrmacs a casa, fet que pot derivar en un ús inadequat (automedicació).
En acabar ambdues intervencions, va tenir lloc un col·loqui amb l’alumnat, que va poder resoldre dubtes amb els convidats.
Recupereu la Xerrada a Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=zX3VaX8YGZ8