T. 93 640 60 00

Inici > Notícies > Escola de salut – pautes d’alimentació

Escola de salut – pautes d’alimentació

Hola, famílies!

Avui parlarem sobre l’alimentació, la piràmide dels aliments i com hauria de ser el plat saludable ideal.

Segurament la piràmide dels aliments us és coneguda, l’hem vista moltes vegades, però avui la detallem. Gràcies a aquesta jerarquització dels aliments podem establir les bases d’una dieta saludable i equilibrada.

A la base de la piràmide trobem els aliments indispensables pel nostre cos. Aquests són els que ens aporten energia i els nutrients necessaris per poder dur a terme les activitats del dia a dia i ajuden a regular el nostre trànsit intestinal. També, hi trobem els làctics i derivats, que tot i que no tenen tanta presència a la piràmide, són molt importants (sobretot a la infància), ja que són la nostra principal font de calci.

Anem escalant la piràmide i trobem els aliments que hem de consumir amb una freqüència setmanal. És el cas dels aliments rics en proteïnes. El fet que siguin aliments que cal consumir setmanalment, no vol dir que només hàgim de consumir només un aliment; sinó que, els anirem combinant. Per exemple: dos cops a la setmana menjarem llegums, tres cops peix, dos cops carn… Cada dia variarem la font de proteïna i així, tindrem un menú amb més diversitat però igual de saludable.

A la cúspide d’aquesta piràmide trobem els aliments menys saludables i que pel seu alt nivell calòric no recomanem consumir habitualment. Ens referim a aliments molt processats com la brioixeria, les begudes ensucrades, la mantega, les llaminadures i alguns embotits, entre d’altres.

Ara que ja sabem quins aliments són els que necessitem pel nostre dia a dia, com puc organitzar els plats per aconseguir una dieta equilibrada?

La recepta del plat saludable ideal és la que destina la meitat del plat a verdures o fruites, un quart pertany al pa, pasta, arròs… i l’altre quart serà per la font de proteïna, ja sigui carn, ous, peix, llegums o fruits secs.

Consideracions:

  • Sempre és millor que el pa, l’arròs, pasta i farines siguin de tipus integral.
  • Els àpats s’han d’acompanyar sempre d’aigua. Els refrescos o sucs no han de substituir el got d’aigua.
  • Sempre és millor que els sucs de fruita siguin fets a casa, els de supermercat porten molt sucre.
  • S’ha de fer diàriament exercici, encara que sigui només anar a caminar.
  • No hem de prohibir aliments, hem de posar normes sobre el seu consum en quantitat i espai en el temps.

Vosaltres sou els millors referents pels vostres fills per tant heu de ser un bon exemple en el tema de portar una dieta saludable.